Jedzenie jest dla człowieka tym, czym paliwo dla auta – siłą napędową dla innych organów. Kto nie dba o dostarczenie właściwego pożywienia do żołądka, nie może liczyć na dobrą kondycję. Osoba taka po kilu latach niewłaściwego odżywiania się, zawita do gabinetu specjalisty. Ale wtedy na nic się zdadzą porady lekarskie; może być już za późno. O zdrowym trybie życia trzeba myśleć wcześniej, a nawet już za młodu. Na przykład kupowanie i jedzenie gotowych dań, które wystarczy jedynie podgrzać, nie świadczy o rozsądku. Tego typu produkty posiadają co najwyżej strzępy wartości odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zupy z paczki, sosy w proszku i głęboko mrożone dania obiadowe nie zastąpią racjonalnie zbilansowanej diety. Jeśli ktoś nie chce stracić dobrej kondycji i zdrowia, powinien też wystrzegać się jedzenia rzeczy smażonych w głębokim tłuszczu, a serwowanych w budynkach wielkomiejskich sieci restauracyjnych. Co prawda, potrawy są tam przygotowywane nadzwyczaj szybko i posiadają specyficzny smak, ale nie służy to zdrowiu. Medycyna już od dawna bije na alarm, że jedzenie typu fast-food potrafi uzależniać, jest przyczyną otyłości i licznych chorób naczyniowych. Zwiększa ryzyko zawału serca. Nie mówiąc już o tym, że potrafi znacznie odchudzić portfel. Rozsądne osoby unikają takich zagrożeń.