Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, na którą cierpi coraz więcej osób, również w Polsce. Co prawda sama w sobie nie jest śmiertelna, jednak powikłania związane z cukrzycą mogą być naprawdę groźne. Na szczęście chorobę tę można skutecznie leczyć tak, aby chory mógł normalnie funkcjonować. Zależnie od typu choroby trzeba przyjmować insulinę albo leki. Jednocześnie należy ściśle przestrzegać zalecanej diety. Wiele osób myśli, że chorzy muszą jedynie unikać pokarmów słodkich jednak nie jest to cała prawda. Faktycznie chorzy powinni unikać węglowodanów, ale te znajdują się nie tylko w słodyczach, ale także w owocach, pieczywie. Dla osób chorych na cukrzycę zasadnicze znaczenie ma indeks glikemiczny. Im jest on wyższy tym produkt bardziej niewskazany dla chorego. Warto, więc wydrukować sobie podstawową tabelę i korzystać z niej, na co dzień. Wśród produktów zakazanych wymienić można piwo, miód, białe pieczywo, chipsy, płatki kukurydziane. Z kolei na drugim biegunie znajdują się warzywa. Bardzo ważne jest także, aby chorzy jedli posiłki regularnie o stałych porach. Wskazane jest także, aby chory na cukrzycę zaopatrzył się w glukometr. Jest to małe urządzenie, które pozwala na łatwy i szybki pomiar wysokości glukozy w warunkach domowych. Pomiary warto pokazać lekarzowi prowadzącemu podczas wizyty kontrolnej.