Zatrucie pokarmowe to bardzo przykra i niebezpieczna dolegliwość, która każdemu z nas przydarza się raz na kilka lat. Zatrucia zwykle nie pojawiają się przypadkowo, musimy więc zwracać uwagę na to co i gdzie jemy. Warto więc zacząć od rozsądnych zakupów. Zawsze trzeba zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia. Przed rozpoczęciem pracy w kuchni zawsze trzeba dokładnie umyć ręce. Dokładnie, pod bieżącą wodą myjemy także wszystkie warzywa oraz owoce. Należy unikać spożywania surowych jajek oraz owoców morza. Mięso oraz ryby należy przygotowywać na innej desce niż kroimy warzywa. Po skończeniu deskę trzeba dokładnie wyszorować. Dużej uwagi wymagają także produkty mrożone. Pod żadnym pozorem nie można powtórnie mrozić rozmrożonych produktów. Z kolei sam proces rozmrażania warto przeprowadzać w lodówce a nie w warunkach pokojowych. Rozmrażamy bezpośrednio przed jedzeniem. Unikaj przesadnego oszczędzania i zawsze wyrzucaj produkty, które są zbyt długo w lodówce albo masz wątpliwość czy są jeszcze przydatne do spożycia. Jeśli w słoiczku z jakimś produktem jest odrobina pleśni niestety musisz wyrzucić wszystko. Unikaj także kilkakrotnego używania tego samego oleju do smażenia. Zatrucia pokarmowe często zdarzają się w lokalach gastronomicznych, należy więc unikać tych, które mają złą opinię.