Sorbet z mrożonych truskawek stanowi wyjątkowo orzeźwiającą i dietetyczną alternatywę dla lodów na bazie śmietany. Podczas letnich upałów owocowe sorbety zdają się być idealnymi deserami, które nie są zbyt ciężkie i nie powodują uczucia pragnienia. Jak przygotować sorbet truskawkowy?
Przepis na sorbet truskawkowy
Aby przygotować orzeźwiający sorbet truskawkowy potrzebny nam będzie blender kielichowy, pół kilograma mrożonych truskawek, sok z jednej cytryny, dwie łyżki wody i cukier albo miód. W małym rondelku podgrzewamy syrop z wody, soku z cytryny oraz 1/2 szklanki cukru lub kilku łyżek miodu. Ilość jest dowolna i zależna od osobistych preferencji. W międzyczasie przekładamy truskawki do większego naczynia i blendujemy je za pomocą blendera aż do uzyskanie jednolitej masy. Następnie do masy wlewamy przygotowany wcześniej syrop i dokładnie mieszamy wszystko razem. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do lodówki, aby potem w dwugodzinnych odstępach jeszcze trzy razy dokładnie ją wymieszać. Dzięki temu zabiegowi sorbet będzie miał gładką konsystencję. Dopiero później wkładamy sorbet do zamrażalnika.
Sorbet truskawkowy w wielu wersjach
Istnieje wiele przepisów na sorbet z truskawek, a dodawanie innych składników pozwala na zabawę smakiem według własnego uznania. Dodanie do masy kilku listków mięty albo bazylii sprawi, że lody będą bardziej orzeźwiające i świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska w największe upały. Z kolei odrobina mango doprowadzi do tego, że konsystencja sorbetu będzie bardziej aksamitna, a smak na tyle słodki, że pozwoli ograniczyć ilość cukru lub miodu. Sorbet można mrozić w pojemnikach na lody na patyku wielokrotnego użytku albo w plastikowych miseczkach. Jeśli z kolei umieścimy go w pojemnikach na kostki lodu, będzie mógł być pysznym dodatkiem do wody mineralnej i letnich lemoniad z dodatkiem owoców. Świetnie nadaje się również do pucharków lodowych albo deserów z owocami i czekoladą. Możliwości jest wiele, a przepis wyjątkowo prosty.
Najnowsze komentarze