Warto w do swojej codziennej diety włączyć najbardziej wartościowe warzywa, lecz które warzywa są najzdrowsze?
Rukiew stosunkowo rzadko gości na naszych talerzach, mimo, że roślin ta została uznana przez amerykańskich naukowców za najzdrowsze warzywo świata. Jej liście zawierają wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), a ponadto spore ilości witaminy C.
Następnym również bardzo zdrowym warzywem jest burak. Zawiera ona m. in. witaminę A oraz C, spore ilości potasu, sód, magnez i wapń. Dzięki tym składnikom boćwina wspaniale wpływa na nasz organizm, m. in. podnosząc naszą odporność. Nie należy jednak spożywać go w nadmiernych ilościach, ponieważ może on negatywnie wpływać na kamicę nerkową.
Kapusta pekińska nie tylko zawiera ogromne ilości prowitaminy A, ale także wapń, magnez i fosfor.
Z kolei cykoria jest warzywem, które jest świetnie znane osobom będącym na diecie odchudzającej, ze względu na swoją niską kaloryczność i właściwości zmniejszające wchłanianie tłuszczów. W przeciwieństwie do niewielkiej ilości kalorii w skład cykorii wchodzi bogactwo witamin i minerałów.