Dieta matki karmiącej piersią powinna być urozmaicona i bogata we wszystkie niezbędne mikro i makroelementy. Przede wszystkim kobieta powinna jeść zdrowe i lekkie posiłki, które nie spowodują dolegliwości związanych z kolkami czy też alergią mogącą wystąpić u maleństwa. Dlatego zakazane stają się wszelkie smażone, tłuste, wysoce przetworzone, słodkie i wzdymające potrawy. Najlepsze będą te gotowane i chude w żaden sposób nie mogące zaszkodzić bardzo wrażliwemu układowi pokarmowemu dziecka. Warto pamiętać, że w czasie karmienia piersią zapotrzebowanie kobiety na kalorię jest nieco większe niż w czasie ciąży czy przed nią, w większości standardowych przypadków wynosi około 200 kcal więcej.

 

Poza posiłkami bardzo ważne jest odpowiednie nawadnianie. Specjaliści zalecają picie nie mniej niż 15, litra płynów dziennie, najlepiej pod postacią wody, zup kompotów, świeżo wyciskanych soków owocowych. Bardzo często szczególnie młode i niedoświadczone mamy winą za brak pokarmu obarczają swoją niewłaściwą dietę. W takim wypadku pomocna może okazać się poradnia laktacyjna, która pomoże w wyjaśnieniu kobiecie wszelkich wątpliwości dotyczących karmienia piersią i problemów z tym związanych.